Welkom op onze site!

Hengstenland Vaassen (boven) en merrieland Eelde (onder).Alle foto’s op deze site en nog veel meer zijn te zien op de diashows van onze IJslandse paarden en IJslandse honden (klik bovenaan deze pagina voor het bladeren door de site).


Hier een serie filmpjes van Kim en haar paarden en onze veulens.


Hier een filmpje van ons laatste nestje puppy’s van Dagrún.


We zijn nog steeds overdonderd door de zeer vele reacties op ons project hier in Eelde naar aanleiding van ons recent gepubliceerd natuurfotoboek “De Oude Molensteen” in

Dagblad Trouw (maart 2020)

Dit artikel geeft onze werkwijze mooi weer.


Algemeen

Friðarstaðir is de IJslandse naam van de stal/kennel voor IJslandse paarden en IJslandse honden van Louwke Mandema, dochter Kim Pilon en “chauffeur” Arnold Pilon. 

Louwke is biologe en jarenlang docent geweest aan een beroepsopleiding.

Ze fokt elk jaar IJslandse paarden en IJslandse honden. Op onze stal/kennel Friðarstaðir in Eelde worden Louwke en Kim af en toe bijgestaan door heel veel vrienden uit de paardenwereld, waaronder Ernst Evenhuis, Jet en Janneke Pels en Kim Middel (actief bij WorldFengur). Zij schreef ook een aardig hoofdstuk over de geschiedenis van het IJslandse paard in Nederland op onze site.Louwke is een zeer ervaren fokster. Ze is dagelijks druk met de verzorging van alle paarden, honden, schapen en kippen. Ze fokt al 30 jaar lang twee tot vijf veulens per jaar.

De jonge hengsten gaan in het voorjaar naar een hengsten-land en de jonge merries groeien op bij onze grote kudde in Eelde. Hieronder Kim op Tinna op de wedstrijd.Nieuws

Op 3 april 2020 heeft onze teef Yrsa 5 puppy’s (3 reutjes en 2 teefjes) gekregen, op de foto’s hieronder de puppy’s en Yrsa met haar eerste nestje en daaronder staat ze samen met de Duitse reu Cári op 30 januari toen ze in Thüringen is gedekt. Het nestje is donkergroen (MK 18,5)!

Alles is zeer voorspoedig verlopen. Louwke kan meer info geven. Zie boven voor contact.
In 2013 kreeg Urður haar laatste (vierde) nestje IJslandse puppy’s, in 2015 kreeg Dagrún haar eerste nestje (2 puppy’s) en in december van 2016 haar tweede nestje met 5 “Kerst” puppy’s, hier op de foto een paar dagen oud. Het gehele nestje was binnen een week verkocht.

Louwke heeft sindsdien een wachtlijst moeten instellen. In 2018 volgde Dagrún’s laatste nestje.

Veel meer puppyfoto’s zijn te zien bij de diashow van de IJslands
e honden.Dagrún vlak na haar eerste nestje in 2015 samen met de jonge merrie Bending.


Als complete verrassing zagen we bij terugkomst uit Bhutan jonge spechten uitvliegen naast ons terras (foto Arnold).Op deze site vind je veel informatie en vooral heel veel foto’s bij de dia-shows.

Veel plezier.

Op afspraak ben je altijd welkom bij ons.


Arnold is 30 jaar apotheker geweest en nu een beetje fotograaf, webmaster, chauffeur van Friðarstaðir en “hulp in de huishouding”. Hij heeft vooral de laatste vijftien jaar lange en avontuurlijke wereldreizen gemaakt.

Aan de hand van zijn foto’s geeft hij avondvullende lezingen, zo’n 25 per winterseizoen. Hij is schrijver van het RTT-roadbook, over een reis van 178 dagen en 35.000 km door Azië, langs de Mount Everest en door het Midden Oosten. Deze lange tocht ondernam zijn team in een Land Rover Defender. Daarnaast heeft hij in een 50 jaar oude Jaguar MK IX nog drie wereldreizen gemaakt door 25 landen en vijf woestijnen, ruim 50.000 km in 254 dagen. Zijn reizen naar het Boeddhistisch Koninkrijk Bhutan in de Himalaya, waar o.a. de kroning van de jonge Koning, de Vijfde Druk Gyalpo Jigme Khesar Namgyel Wangchuck werd gevierd, zijn op film en DVD vastgelegd (“Road to Bhutan”).

In 2015 maakte documentairemaker Emiel Copini de documentaire “Dat noem je dan geluk, hè?” over zijn passie en leven.

Zijn laatste reizen gingen naar Zuid-Amerika, waar hij de Inca-trail liep en de Amazone bezocht, Spitsbergen en Madagascar.

Sinds 2016 verschijnen op internet regelmatig zijn reisblogs op de site reishonger.

Inmiddels heeft hij meer dan 400 lezingen over zijn wereldreizen mogen verzorgen!

Organisaties kunnen meer informatie vinden op zijn eigen site.


 

Friðarstaðir